Doorgaan naar hoofdcontent

Kunst en natuur samen rondom De Prachtvink: kunstnestkast bij Raamgalerie onthuld

 

 Op de foto v.l.n.r.: Fokko Jelsma, Danny Hoffmann, Mennie Oosterhuis, Marcel Imthorn, Paul Borggreve
De associatie tussen Vinkhuizen en vogels ligt voor de hand. In Vinkhuizen wonen vogels van diverse pluimage en zelfs paradijsvogels, maar de avifauna in de wijk kan wel wat beter. De moderne woningbouw en het spaarzame groen maken het voor de gevederde wijkgenoten niet altijd gemakkelijk een nestje te bouwen en dus is het niet verkeerd om ze een handje te helpen.

Raamgalerie De Prachtvink (Platinalaan 505a) bij Winkelcentrum Vinkhuizen heeft daarom een bijzondere nestkast laten ophangen pal naast de galerie in overleg met wijkklimaatambassadeur Mennie Oosterhuis. Passend bij de galerie is het een bijzondere en kunstzinnige nestkast geworden. Het ontwerp is van Fokko Jelsma, terwijl Danny Hoffmann de praktische uitvoering op zich heeft genomen. Fokko en Danny hebben hun ontwerp zo gemaakt dat er een visuele relatie ontstaat met het bijenhotel, een ontwerp van Marcel Imthorn, in de Groenhoek Diamantlaan 45, vlakbij de galerie. De dakjes van de nestkast en het bijenhotel hebben een zelfde motief. De kast is daarbij milieuvriendelijk geproduceerd: het hout is FSC en PEFC gecertificeerd. De gebruikte verf en lak zijn op waterbasis. Op dinsdag 16 juli 2024 is het vogelhuisje feestelijk onthuld door Mennie Oosterhuis in het bijzijn van Marcel Imthorn, Danny en Fokko, de makers van de nestkast en Paul Borggreve, galeriehouder.

Koolmezen en vinken

‘Meer soorten vogels is belangrijk voor Vinkhuizen’, stelt Mennie Oosterhuis, ‘je hebt rondom het winkelcentrum nu eigenlijk alleen duiven, meeuwen en roeken. Kleine zangvogels hebben grote voordelen: ze zijn mooi, hun gezang is fijn om te horen en ze houden plaagdieren in toom, zoals rupsen en slakken’.

‘De nestkast op De Prachtvink hangt precies goed’, vult Danny met een technisch oog aan, ‘een nestkastje moet op het noorden hangen, want dat is van de wind af en bovendien hangt hij dan niet in de volle zon. Deze kast is speciaal geschikt voor koolmezen’.

‘Er is nu een prachtige kringloop ontstaan van natuur en cultuur’, beaamt Marcel, ‘mijn insectenhotel biedt voedsel voor de vogels, terwijl aan het eind van het seizoen als de nestkast wordt leeggehaald de mest en de resten van het nest weer voedsel bieden voor de insecten. Natuur en kunst horen bij elkaar en hier zie je dat samenkomen’.

Paul Borggreve hoopt dat volgend voorjaar een koolmees zijn onderkomen vindt in de kast, maar een vink is natuurlijk ook leuk.

Op YouTube kun je een filmpje bekijken van de onthulling van de kunstnestkast.

Workshops

In meer plekken van de wijk zijn nestkasten welkom. Nestkastjes kun je kopen in een tuinwinkel, maar ook zelf maken. Danny organiseert geregeld workshops nestkastjes maken in de wijk, onder meer in BSV De Apenkooi. Wil je meer informatie over de workshops of wil je je opgeven voor een workshop (zowel voor volwassenen als kinderen)? Neem dan contact op met Danny door een mail te sturen naar: workshop.vogelhuisjes@gmail.com of bel naar: 06 - 166 09 487.

Voor meer informatie over eerdere workshops en de vogelhuisjes die Danny bouwt kun je ook even zijn Facebookgroep bezoeken.

Tekst: Paul Borggreve

Vinkhuizen, 16 Juli 2024

Reacties