Doorgaan naar hoofdcontent

De Dinnershow van ’t Vinkhuys was een groot succes


Woensdagavond 1 november veranderde ’t Vinkhuys even in een heus theater. Meer dan vijftig gasten stroomden de deftig versierde zaal binnen, waar het podium al klaarstond. Om half zes gingen de lampen uit en de spotlights aan. De Dinnershow begon.

De Dinnershow

Onder het genot van een driegangenmenu keken de gasten naar vier bijzondere optredens, die allemaal over taal gingen.

Theatergroep Foolcolor trad als eerste op met een indrukwekkend stuk ‘Aap Noot Mies’ over hoe het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Het publiek leefde enorm mee met het theaterstuk. Sommigen herkenden het probleem, terwijl anderen het belangrijk vonden om er aandacht voor te vragen.

Nadat het publiek van het voorgerecht had genoten, vertelde Titia Prins iets over haar moedertaal Khoekhoegowab, wat in Namibië wordt gesproken. Ze deed de klanken voor en zong een prachtig lied dat ze zich herinnerde uit haar jeugd.

Na het hoofdgerecht gaf Botty Reitsma met veel humor een presentatie over doof zijn en gebarentaal. De gasten konden ook zelf gebaren oefenen, wat ze met veel plezier deden.

Tenslotte kwam muzikant Deniz Arslan, aan de beurt die in vier verschillende talen heeft gezongen. Er ontstond een spontaan duet met Titia Prins, die graag mee wilde zingen. Hij sloot af met het vrolijke lied ‘Ciao ciao bella’.

Project ‘jouw verhaal begint met taal’

Al met al kijkt ’t Vinkhuys terug op een gezellige maar ook leerzame avond, waar al lang naar toe was gewerkt. De Dinnershow is namelijk opgezet vanuit het project ‘Jouw Verhaal begint met Taal’, dat in ’t Vinkhuys is bedacht.

‘Jouw Verhaal begint met Taal’ is er om duidelijk te maken dat lezen en schrijven voor veel mensen heel moeilijk is. In heel Nederland zijn er zelfs 2,5 miljoen mensen die het lastig vinden. Voor hen is het vaak moeilijk om goed mee te komen in de samenleving.

Gelukkig kan je er van alles aan doen!

Ben je benieuwd naar deze oplossingen? Of wil je meer weten over het project ‘jouw verhaal begint met taal’? Kom naar ’t Vinkhuys of mail Gerjanne Tichelaar, g.tichelaar@vinkhuys.nl.

Op YouTube vind je ook nog filmpjes van de Dinnershow in 't Vinkhuys.
























Vinkhuizen, 7 November 2023

 

Reacties